تكنولوژي آموزشي
تكنولوژی آموزشی یك روش اصولی و منطقی برای حل مشكلات آموزشی و برنامه ریزی درسی است كه با نوعی تفكر سیستماتیك ( منظم و علمی) همراه است.

 در این مقاله خواهید خواند: 

- تعاریف تکنولوژی آموزشی

- تاریخچه پیدایش و تحول تکنولوژی آموزشی

- مفاهیم و اصطلاحات رایج در تکنولوژی آموزشی

 

تعاريف، تاريخچه و مفاهيم تكنولوژي آموزشي

تعاريف تكنولوژي آموزشي براي شناخت دقيق تعريف و قلمرو تكنولوژي آموزشي ريشه يابي معنا و مفهوم كلمه «تكنولوژي» ضروري مي نمايد. اين واژه از كلمه «تكنولوژيا» گرفته شده است. معناي آن در يونان باستان انجام دادن يك هنر يا حرفه بوده است. بخش اول اين كلمه (techne) تلفيقي از معناي يك هنر و يك تكنيك مشتمل بر دانش مربوط به اصول و توانايي دستيابي به نتايج مورد نظر است.

به عبارت ديگر تكنيك به معناي مهارتهاي عملي شامل دانستن و انجام دادن است. كلمه (Logos) نيز به معناي استدلال، تبيين، اصل و ارائه دليل است. بنابراين تكنولوژي به معناي به كارگيري مستدل يا منطقي دانش خواهد بود (فردانش، 1378). به عبارتي به تبديل دانش از مرحله پديده ها يا تبديل كشف روابط جديد ميان پديده ها، تكنولوژي گفته مي شود كه در آن از نتايج و يافته هاي علمي استفاده مي شود.

لغتنامه لاتين وبستر نيز در تعريف واژه تكنولوژي اين توضيح را مي دهد: «كاربرد دانش براي مقاصد علمي»

از واژه «آموزش»، تعاريف متعددي به عمل آمده است كه به برخي از آنها اشاره مي گردد:

آموزش، از نظر لغوي به معني انتقال دانش است. از نظر «دوبوا» آموزش، به معني مرتب كردن و منظم ساختن دقيق محيط فراگير به منظور دستيالي به نتايج مورد نظر در وضعيت هاي مشخص مي باشد. آلن گانيه آموزش را روند حل مسائل مي ناميد كه هدف از آن تسهيل يادگيري فراگيران است و معلم مسؤل آموز تلقي مي گردد. وي اصطلاح تدابير آموزشي را در اين زمينه بكار مي برد كه منظور از آن تصميمات واعمالي است كه معلم به منظور تسهيل يادگيري شاگرد از مواد آموزشي اتخاذ مي كند. هدف از آموزش دستيابي هر چه بيشتر فراگير به اهداف آموزشي است و آموزش موفق، آموزشي است كه مبتني بر خط زنجيره اي «طراحي، اجرا و ارزشيابي» مي باشد.

دكتر فردانش نيز آموزش را چنين تعريف كرده است؛ «مجموعه تصميمات و اقداماتي كه يكي پس از ديگري اتخاذ مي شود يا انجام مي گيرد و هدف آن دستياي هر چه بيشتر فراگير به اهداف آموزشي است» (همان ص 14).

اكنون به تعاريف « تكنولوژي آموزشي» مي پردازيم.

در مورد تكنولوژي آموزشي نيز تعاريف گوناگوني ارائه شده است كه هر كدام با توجه به سير تكويني و نوع رويكردهاي اين رشته تدوين يافته اند.

در بدو پيداي و گسترش تكنولوژي آموزشي آن را عبارت از: يك سلسله از فعاليتهاي نظام مند مي دانستند كه ماشين، مواد و تكنيك را براي رسيدن به اهداف آموزشي به يكديگر نزديك كند (شيخيان، 1353).

تعريفي كه كميته ويژه تكنولوژي در آكادمي ملي مهندسي آمريكا از تكنولوژي آموزشي مي كند، عبارت است از؛ «مجموعه اي از معلومات ناشي از كاربرد علوم آموزي و يادگيري در دنياي واقعي كلاس درس، همراه با ابزار و روشهايي كه كار بردن علوم ذكر شده را تسهيل مي نمايد (علي آبادي، 1379).

تعريف جيمز براون از تكنولوژي آموزشي كه مورد پذيرش عده كثيري از صاحبنظران است، عبارت است از: « طراحي، اجرا و ارزشيابي نظام مند كل فرايند ياددهي – يادگيري بر اساس هدفهاي مشخص و نتايج تحقيقات در زمينه هاي يادگيري انساني و ارتباطات و همچنين به كار گرفتن مجموعه اي از منابع انساني و غيرانساني به منظور ايجاد آموزش مؤثرتر، عميق تر و پايدار.» (احديان،1379).



ادامه مطلب...

تاريخ : یک شنبه 11 فروردين 1392برچسب:تعاریف,تاریخچه,مفاهیم تکنولوژی آموزشی,
ارسال توسط معصومه اسماعيلي

 مدرسه هوشمند

‹Smart school›


تعريف مفهومي: مدرسه هوشمند
 مدرسه اي است كه جهت ايجاد محيط ياددهي - يادگيري و بهبود نظام مديريتي مدرسه و تربيت دانش آموزان پژوهنده طراحي شده است.تعريف: مدرسه هوشمند مدرسه فيزيكي است كه كنترل و مديريت آن مبتني بر فناوري رايانه و شبكه مي باشد و محتواي اكثر دروس آن الكترونيكي و سيستم ارزشيابي و نظارت آن هوشمند است. 
اهداف:
Ø     رشد همه جانبه دانش آموزان (ذهني، جسمي، عاطفي و رواني).
Ø     ارتقاء تواناييها و قابليتهاي فردي.
Ø     تربيت نيروي انساني متفكر و آشنا به فناوري.

 Ø     افزايش مشاركت مردمي.
  
راهبردها و خط مشي ها:
ü     تأكيد بر مهارتهاي فكر كردن.
ü     تدريس ارزشها و زبان از طريق آموزش. 
ü     فراهم نمودن محيط ياد دهي – يادگيري. 
ü     فراهم كردن انواع شيوه هاي آموزشي برا ي استعدادهاي مختلف.
ü     آگاهي دادن به اولياء در مورد آنچه در مدرسه واقع شده است.
ü     فراهم كردن فرصتهاي همكاري افراد جامعه با مدرسه.



ادامه مطلب...

تاريخ : یک شنبه 11 فروردين 1392برچسب:مدارس هوشمند,
ارسال توسط معصومه اسماعيلي
در دوراني قرار داريم كه رسانه هاي آموزشي نقش بسيار مهم و موثري در پيشبرد اهداف آموزشي دارد. در نظر نگرفتن اين مهم در حقيقت چشم پوشي به رويكردهاي نوين آموزشي مي باشد. اين مقاله حاصل كار آقاي  ايرج عوض زاده مي باشد كه از نظر مي گذرانيم. اميد است در مقالات بعدي كه توسط گروه پژوهشي سايت در حال بررسي و تاليف مي باشد از مباحث نظري عبور كرده و نحوه استفاده موثر و كارمد رسانه هاي آموزشي را در كلاس درس به شما عزيزان تقديم كنيم.

 

---------------------------------------------- 

رسانه های آموزشی

 

 

 

 

 

الف- تعریف رسانه های آموزشی
«رسانه آموزشی ترجمه(Instructional Media) است که (Media) در لغت به واسطه،وسیله،ماده وسط یا ربط دو چیز،حد واصل و سر انجام،وسیله نقل وانتقال تعریف شده است ».                            
فردانش(1382) رسانه آموزشی را چنین تعریف می کند :«رسانه آموزشی ابزاری است برای ارائه آموزش به فراگیر وطبیعتا جزئی از فرآیند آموزش وتکنولوژی آموزشی محسوب می شود نه تمام آن».او با استفاده از یک تمثیل تعریف فوق را توضیح می دهد:«چنانچه فراگیر را مصرف کننده و آموزش را کالای مصرفی بدانیم،رسانه همان وسیله ای است که کالا را از محل تولید یا توزیع به دست مصرف کننده می رساندبه عبارت دیگر،آموزش؛کالا ،فراگیر؛ مصرف کننده ورسانه وسیله انتقال وارائه کالا به مصرف کننده یا آموزش به فراگیر است با توجه به تمثیل فوق نتیجه می گیریم که مثلاً در بسیاری از موارد که عامل اصلی آموزش معلم است رسانه آموزشی همان معلم خواهد بود.اگر فراگیر به دیدن یک برنامه آموزشی تلویزیونی دعوت شود وتمام آموزش را از تلویزیون دریافت کند، در این صورت رسانه آموزشی تلویزیون است.بنابراین رسانه آموزشی  وسیله یا عاملی است که آموزش از طریق آن به فراگیر ارائه می شود».
«رسانه های آموزشی،وسایل فیزیکی هستندکه توسط آنها یک پیام آموزشی منتقل می شود»(گانیه و ریزر،1983،ص5).
«رسانه مکانیزمی است که افراد از طریق آن یاد خواهند گرفت؛ بنابراین وقت کافی برای ارزشیابی بالقوه از آن را در نظر بگیرید»(اسکات،ترجمه افضل نیا،1383ص53).
امیر تیموری (1377) در توضیح نقش رسانه در آموزش ویادگیری چنین می نویسد:«در یک موقعیت ارتباطی خاص،از جمله در موقعیتهای آموزشی،انتخاب رسانه مناسب با توجه به سایر عوامل، می تواند نقش مهمی دردستیابی موثرتر به اهداف مورد نظر داشته باشد»(ص27).اوهمچنین نقش رسانه های آموزشی را در تسهیل یادگیری چنین بیان می کند:«با کمک گرفتن از رسانه های آموزشی مناسب،در بسیاری از موارد ،مفاهیم غامض وپیچیده را آسانتر وسریعتر می توان به شاگردان آموخت؛مثلا جریان پیچیده همانند سازی ودوبرابر شدن ژنها وکروموزومها در سلول به کمک یک فیلم نقاشی متحرک[انیمیشن] ویا استفاده از رسانه ساده ای نظیر تابلوی مغناطیسی سریعتر انجام می شود»(ص38).



ادامه مطلب...

تاريخ : پنج شنبه 17 اسفند 1391برچسب:,
ارسال توسط معصومه اسماعيلي

صفحه قبل 1 صفحه بعد